piątek, 11 listopada 2016


Bezy




Klasyczne beziki powinny być chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Dzielę się przepisem, bo te wyszły rewelacyjne! :D

Składniki:
  • 4 białka w temperaturze pokojowej (jaja "L")
  • 1 szczypta soli
  • 240 g cukru pudru
Przygotowanie:

Białka ubijamy trzepaczką do białek. Jak się lekko spienią, dodajemy sól i ubijamy na wysokich obrotach na sztywną pianę. Jak otrzymamy gęstą, sztywną pianę, ale uważamy, żeby nie przebić białek (będą wyglądały jak zważone, zgrupują się w obłoczki i zaczną podchodzić płynem - tak przebitych białek nie da się uratować, więc należy je wylać i zacząć proces od nowa). Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na wysokich obrotach. Powstała piana powinna być gęsta, lśniąca i sztywna. Piekarnik nagrzewamy do 140 st. C (funkcja góra - dół). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką (lub rękawem cukierniczym) beziki. Musimy pamiętać, żeby zachować między nimi odstępy, bo lekko urosną. Bezy pieczemy ok. 45 - 50 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz