czwartek, 10 listopada 2016


Maślane ciasteczka waniliowe



Kolejne ciasteczka, z którymi wczoraj walczyłam. ;) Tzn. nierówna walka nie była z samymi ciasteczkami, ale z maszynką do ciastek, która nie chciała współpracować, więc jeśli tak jak ja nie macie talentu do sprzętów, to kuleczki klejone ręcznie też wychodzą rewelacyjnie... no i ulepienie ich zajmuje zdecydowanie mniej czasu niż zabawa laika z maszynką. ;)

Składniki:

  • 200 g masła lub margaryny do pieczenia w temperaturze pokojowej
  • 130 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ziarna z 1 laski wanilii + szklanka whisky odstawione na kilka dni w ciemnej buteleczce, żeby aromat się przegryzł / ziarna z 3 lasek wanilii + szklanka rumu 80% odstawione na kilka dni w ciemnej buteleczce, żeby aromat się przegryzł) lub laska wanilii
Przygotowanie:

Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy na jasną, puszystą masę przez ok. 5 minut. Dodajemy cukier puder i sól i ponownie miksujemy ok. 2 - 3 minut. Dodajemy żółtka i ekstrakt i miksujemy kolejne 3 minuty. Mąkę wsypujemy do masy maślanej po łyżce, cały czas mieszając. Ciasto miksujemy jeszcze ok. 2 minut, po czym przekładamy je do miski i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 40 - 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (funkcja góra - dół). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do maszynki i wyciskamy ciasteczka na papier lub formujemy z ciasta kuleczki i układamy na blaszce. Resztę ciasta przykrywamy i ponownie wstawiamy do lodówki. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Czynność powtarzamy z kolejną porcją ciasteczek.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz