sobota, 19 marca 2016


Śmietankowa babka piaskowa



Zbliża się Wielkanoc, więc układanie świątecznego menu trwa. Jedną z propozycji jest bardzo aromatyczna i niesamowicie łatwa w przygotowaniu śmietankowa babka piaskowa.

Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • tłuszcz do nasmarowania blachy
  • mąka do posypania blachy
  • cukier puder do udekorowania babki
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy aż masa stanie się jasna. Stopniowo wlewamy śmietankę. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniem i dodajemy do kremowej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przekładamy pianę z białek do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Blachę smarujemy tłuszczem, wysypujemy mąką i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 45 - 50 minut. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. heeeeeloooł !! :) dziś zabieram się za pieczenie owej babeczki :D (co prawda foremkę wezmę "keksówkę"...więc może to będzie piaskowiec??)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W keksówce jej jeszcze nie piekłam, ale wydaje mi się, że piaskowiec powinien się udać. :D Czekam na opinie i info jak wyszło w keksówce)! :)

      Usuń