Śmietankowa babka piaskowa
Zbliża się Wielkanoc, więc układanie świątecznego menu trwa. Jedną z propozycji jest bardzo aromatyczna i niesamowicie łatwa w przygotowaniu śmietankowa babka piaskowa.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- tłuszcz do nasmarowania blachy
- mąka do posypania blachy
- cukier puder do udekorowania babki
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy aż masa stanie się jasna. Stopniowo wlewamy śmietankę. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniem i dodajemy do kremowej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przekładamy pianę z białek do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Blachę smarujemy tłuszczem, wysypujemy mąką i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 45 - 50 minut. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
heeeeeloooł !! :) dziś zabieram się za pieczenie owej babeczki :D (co prawda foremkę wezmę "keksówkę"...więc może to będzie piaskowiec??)
OdpowiedzUsuńW keksówce jej jeszcze nie piekłam, ale wydaje mi się, że piaskowiec powinien się udać. :D Czekam na opinie i info jak wyszło w keksówce)! :)
Usuń