niedziela, 13 marca 2016


Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego



Nie macie pomysłu na przekąskę? Koniecznie spróbujcie ślimaczków z ciasta francuskiego! :)

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • ok. 200g pikantnej pasty ajvar
  • ok. 150 - 200g sera żółtego w plastrach
  • ok. 200g kiełbasy żywieckiej krojonej
  • kilka kabanosów (ja użyłam kabanosów "Tarczyński" z serem)
  • kawałek czerwonej papryki
  • oliwa z oliwek lub olej do posmarowania ślimaczków
  • tarty ser Mozarella do posypania 
  • przyprawy: bazylia, oregano, chilli, czosnek
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy wg zaleceń na opakowaniu (zazwyczaj 180 st. C). Ciasto rozkładamy, smarujemy pastą i układamy plastry sera. Na ser kładziemy plastry wędliny. Układamy po 3 rzędy kabanosów wzdłuż ciasta. Między rzędami kabanosów zostawiamy 5 - 7cm przerwy. Koło kabanosów układamy plastry papryki. Ciasto zwijamy ciasno w rulon. Kroimy na 1,5cm plastry. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je oliwą lub olejem. Posypujemy je tartą Mozarellą i posypujemy przyprawami. Pieczemy ok 15 - 20 minut, aż się zezłocą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz