Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego
Nie macie pomysłu na przekąskę? Koniecznie spróbujcie ślimaczków z ciasta francuskiego! :)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
- ok. 200g pikantnej pasty ajvar
- ok. 150 - 200g sera żółtego w plastrach
- ok. 200g kiełbasy żywieckiej krojonej
- kilka kabanosów (ja użyłam kabanosów "Tarczyński" z serem)
- kawałek czerwonej papryki
- oliwa z oliwek lub olej do posmarowania ślimaczków
- tarty ser Mozarella do posypania
- przyprawy: bazylia, oregano, chilli, czosnek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy wg zaleceń na opakowaniu (zazwyczaj 180 st. C). Ciasto rozkładamy, smarujemy pastą i układamy plastry sera. Na ser kładziemy plastry wędliny. Układamy po 3 rzędy kabanosów wzdłuż ciasta. Między rzędami kabanosów zostawiamy 5 - 7cm przerwy. Koło kabanosów układamy plastry papryki. Ciasto zwijamy ciasno w rulon. Kroimy na 1,5cm plastry. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je oliwą lub olejem. Posypujemy je tartą Mozarellą i posypujemy przyprawami. Pieczemy ok 15 - 20 minut, aż się zezłocą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz