niedziela, 13 marca 2016


Ciasteczka francuskie z dżemem gruszkowym




Dawno nic nie dodawałam, ale teraz zamierzam to nadrobić. ;) Dziś przepis na coś słodkiego. Częstujcie się! :)

Składniki na ciasto:
  • 100ml zimnej wody
  • 7g soli
  • 250g masła
  • 75g krupczatki
  • 125g mąki pszennej
*) Możecie użyć również gotowego ciasta francuskiego.

  • 1 jajko
  • cukier cynamonowy
  • 1/2 pomarańczy
  • cynamon

Przygotowanie:

Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Rozpuszczamy 35g masła. Obie mąki przesiewamy i dodajemy do nich wodę z solą i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy je do lodówki na 2 godziny. Resztę masła ucieramy na gładką masę, wykładamy między dwie warstwy papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na kwadrat. Tak przygotowane masło wstawiamy do lodówki. Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto i masło. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Na środku ciasta układamy masło i przykrywamy je ciastem ze wszystkich stron. Ciasto rozwałkowujemy i składamy na trzy części (tak, żeby powstał prostokąt). Ciasto wkładamy do lodówki na kolejne 2 godziny. Następnie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy i ponownie składamy trzy razy, aby utworzyć prostokąt. Czynność powtarzamy 6 razy, za każdym razem odstawiając ciasto na 2 godziny do lodówki.
*) Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie własnego ciasta, z powodzeniem możemy użyć gotowego ciasta francuskiego.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. (jeśli ciasto wykonaliśmy samodzielnie) lub do temperatury podanej na opakowaniu, jeśli korzystamy z gotowego ciasta. Domowe ciasto rozwakowujemy, kroimy na prostokąty. Na środku połowy każdego prostokąta układamy łyżkę dżemu i przykrywamy go drugą połową ciasta. Brzegi ciasteczek nagniatamy widelcem. Ciastka smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy je cukrem cynamonowym i układamy na papierze do pieczenia. Na blaszce układamy plastry pomarańczy i posypujemy je cynamonem. Pieczemy ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru. Ciastka studzimy w piekarniku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz