niedziela, 27 marca 2016


Racuchy drożdżowe z cukrem pudrem



Racuchy drożdżowe z cukrem pudrem to smak mojego dzieciństwa. Długo eksperymentowałam z proporcjami aż w końcu wyszły takie, jakie racuchy powinny być - aromatyczne, ładnie wyrośnięte i puszyste... a do tego banalnie proste! :D 

Składniki:
  • 30g drożdży świeżych
  • 1 płaska łyżka cukru wanilinowego
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 niepełna szklanka mleka 3,2%
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania racuchów
Przygotowanie:

Do miski wkruszamy drożdże. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy drożdże z cukrem aż staną się płynne. Dodajemy do nich ciepłe mleko i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Dodajemy jajko i sól. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 - 40 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką placki. Smażymy aż się zezłocą. Podajemy posypane cukrem pudrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz