Grillowany łosoś z dzikim ryżem i brokułem
Po świątecznym obżarstwie przyszedł czas na mały detoks. Polecam bardzo sycący obiad. :)
Składniki (dla 4 osób):
- 1 woreczek dzikiego ryżu
- 1 woreczek brązowego ryżu
- 1 brokuł
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól do brokuła i ryżu
- sok z 1/3 cytryny
- 4 x 100g fileta z łososia
- pieprz świeżo mielony
- sól morska
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Składniki na surówkę:
- 1/2 woreczka kapusty kwaszonej (u mnie z firmy "Dominik")
- 1 jabłko
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- cukier i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę przekładamy na sitko i płuczemy pod zimną wodą. Odcedzamy, kroimy i przekładamy do miski. Jabłko i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty. Dodajemy oliwę z oliwek, cukier i pieprz do smaku. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty obiadu. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C na fukcji grilla. Na blaszce układamy papier do pieczenia. Na papierze rozkładamy łososia obsypanego z obu stron mieszanką mąki kukurydzianej, soli morskiej i świeżego pieprzu. Pieczemy ok. 15 - 20 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie (ok. 2 szczypty soli). Brokuła myjemy i kroimy różyczki na połowy. Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy 10 minut. Na minutę przed odcedzeniem, do garnka z brokułem wlewamy sok z cytryny. Odcedzamy brokuła i przekładamy do miski. Dodajemy do niego ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę z oliwek. Całość mieszamy i wykładamy na talerze. Układamy po kawałku łososia. Podajemy z surówką z kapusty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz