poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Grillowany łosoś z dzikim ryżem i brokułem






Po świątecznym obżarstwie przyszedł czas na mały detoks. Polecam bardzo sycący obiad. :)

Składniki (dla 4 osób):
  • 1 woreczek dzikiego ryżu
  • 1 woreczek brązowego ryżu
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól do brokuła i ryżu
  • sok z 1/3 cytryny
  • 4 x 100g fileta z łososia
  • pieprz świeżo mielony
  • sól morska
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
Składniki na surówkę:
  • 1/2 woreczka kapusty kwaszonej (u mnie z firmy "Dominik")
  • 1 jabłko
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • cukier i pieprz do smaku
Przygotowanie: 

Kapustę przekładamy na sitko i płuczemy pod zimną wodą. Odcedzamy, kroimy i przekładamy do miski. Jabłko i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty. Dodajemy oliwę z oliwek, cukier i pieprz do smaku. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty obiadu. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C na fukcji grilla. Na blaszce układamy papier do pieczenia. Na papierze rozkładamy łososia obsypanego z obu stron mieszanką mąki kukurydzianej, soli morskiej i świeżego pieprzu. Pieczemy ok. 15 - 20 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie (ok. 2 szczypty soli). Brokuła myjemy i kroimy różyczki na połowy. Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy 10 minut. Na minutę przed odcedzeniem, do garnka z brokułem wlewamy sok z cytryny. Odcedzamy brokuła i przekładamy do miski. Dodajemy do niego ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę z oliwek. Całość mieszamy i wykładamy na talerze. Układamy po kawałku łososia. Podajemy z surówką z kapusty.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz