czwartek, 28 kwietnia 2016


Gulasz ze schabu fit




Jeśli macie ochotę na gulasz, ale ciężkie, zawiesiste sosy ni jak się mają do wiosennej diety, polecam prosty gulasz ze schabu w wersji fit. :)

Składniki (obiad dla 4 osób): 
  • 500 g schabu
  • 1 puszka obranych i pokrojonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 5 - 6 średnich marchewek
  • 1 jabłko
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • ząbek czosnku
  • 1 szklanka wody
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • cukier
Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Schab myjemy i kroimy w kostkę. Przesmażamy go na oliwie z oliwek i przekładamy do garnka. Marchew obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy aż się zeszkli na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilkę. Cebulę z czosnkiem przekładamy do garnka. Jablko obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego. Tymianek myjemy i wkładamy do garnka. Do mięsa dodajemy pomidory, tartą marchew i jabłko. Całość zalewamy wodą i dusimy aż mięso i warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz