Gulasz ze schabu fit
Jeśli macie ochotę na gulasz, ale ciężkie, zawiesiste sosy ni jak się mają do wiosennej diety, polecam prosty gulasz ze schabu w wersji fit. :)
Składniki (obiad dla 4 osób):
- 500 g schabu
- 1 puszka obranych i pokrojonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 5 - 6 średnich marchewek
- 1 jabłko
- kilka gałązek świeżego tymianku
- ząbek czosnku
- 1 szklanka wody
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz świeżo mielony
- cukier
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Schab myjemy i kroimy w kostkę. Przesmażamy go na oliwie z oliwek i przekładamy do garnka. Marchew obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy aż się zeszkli na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilkę. Cebulę z czosnkiem przekładamy do garnka. Jablko obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego. Tymianek myjemy i wkładamy do garnka. Do mięsa dodajemy pomidory, tartą marchew i jabłko. Całość zalewamy wodą i dusimy aż mięso i warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz