czwartek, 28 kwietnia 2016


Kotlety szarpane




Kotlety szarpane to świetny sposób na to, żeby "przemycić" w kotletach warzywa, których nie jedzą Wasze dzieciaki. :)

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • ok. 200 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść tartej mazarelli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki mleka 
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Warzywa, zioła i kurczaka myjemy. Pierś z kurczaka, paprykę i pieczarki kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Zioła siekamy i dodajemy do mięsa i warzyw. Dodajemy tartą mozarellę, jajko, mleko, mąkę i przyprawy. Całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wykładamy kotleciki na patelnię. Smażymy aż się zezłocą.

*) Do kotletów można również dodać kukurydzy z puszki, marchewki, brokuła i inne warzywa, które chcielibyśmy "zakamuflować". :)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz