Ogórki konserwowe z marchewką
A przed Wami kolejny owoc moich ogórkowych zmagań - ogórki konserwowe z marchewką. Domownicy pałaszują, że aż miło, bo z 30-kilku słoików została już połowa. ;)
Składniki:
- ogórki
- marchewki
- chrzan
- koper (baldachy i łodyżki)
- ziarna pieprzu czarnego
- ziarenka gorczycy białej
- ziarenka ziela angielskiego
- liście laurowe
Zalewa:
- 1,5 litra wody
- 1,5 czubatej łyżki soli
- 1 szklanka octu 10%
- 5 czubatych łyżek cukru
Przygotowanie:
Do słoików wsypujemy po 0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, ok. 8 ziarenek pieprzu, 2 ząbki czosnku, kawałek kopru, kawałek chrzanu i 2 - 3 liście laurowe. Do słoików wkładamy umyte ogórki. Na wierzch wkładamy po kilka plasterków marchewki. W garnku zagotowujemy zalewę i zalewamy nią ogórki. Słoiki zakręcamy wyparzonymi, suchymi przykrywkami. Słoiki wstawiamy do dużego garnka i pasteryzujemy ok. 12 - 13 minut. Po wyjęciu z garnka ustawiamy słoiki do góry dnem i zostawiamy je tak aż do wystygnięcia. Ogórki nadają się do spożycia po kilku tygodniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz