czwartek, 8 września 2016


Ogórki konserwowe z marchewką



A przed Wami kolejny owoc moich ogórkowych zmagań - ogórki konserwowe z marchewką. Domownicy pałaszują, że aż miło, bo z 30-kilku słoików została już połowa. ;)

Składniki:
  • ogórki
  • marchewki
  • chrzan
  • koper (baldachy i łodyżki)
  • ziarna pieprzu czarnego
  • ziarenka gorczycy białej
  • ziarenka ziela angielskiego
  • liście laurowe

Zalewa:

  • 1,5 litra wody
  • 1,5 czubatej łyżki soli
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 czubatych łyżek cukru
Przygotowanie:

Do słoików wsypujemy po 0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, ok. 8 ziarenek pieprzu, 2 ząbki czosnku, kawałek kopru, kawałek chrzanu i 2 - 3 liście laurowe. Do słoików wkładamy umyte ogórki. Na wierzch wkładamy po kilka plasterków marchewki. W garnku zagotowujemy zalewę i zalewamy nią ogórki. Słoiki zakręcamy wyparzonymi, suchymi przykrywkami. Słoiki wstawiamy do dużego garnka i pasteryzujemy ok. 12 - 13 minut. Po wyjęciu z garnka ustawiamy słoiki do góry dnem i zostawiamy je tak aż do wystygnięcia. Ogórki nadają się do spożycia po kilku tygodniach. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz