Pikle w zalewie miodowej
W tym roku zostałam obdarowana przez ciocię kilkoma wielkimi torbami ogórków, więc pozbierałam różne przepisy na weki z ogórków i wybrałam kilka pomysłów. Jednym z nich są ogórki w miodzie. Trochę poeksperymentowałam z proporcjami aż wyszły takie, jakie powinny być pikle - chrupiące i słodko - kwaśne. ;)
Składniki:
- ogórki
- chrzan
- liście laurowe
- ziarenka gorczycy białej
- czosnek
- koper (baldachy i łodyżki)
- miód
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 czubata łyżka soli
- 4 czubate łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki octu 10 %
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy w podłużne plastry. Do wyparzonych słoików wkładamy po kawałku chrzanu, 2 ząbki czosnku, 2 - 3 liście laurowe, łyżeczce gorczycy i kawałku kopru. Do każdego słoika wkładamy plastry ogórków. Zalewę gotujemy w garnku i zalewamy nią ogórki. Do każdego słoika dajemy po 2 czubate łyżki miodu. Słoiki zakręcamy wyparzonymi i suchymi przykrywkami. Słoiki wstawiamy do dużego garnka i pasteryzujemy ok. 10 minut. Ogórki nadają się do spożycia po kilku tygodniach odstania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz