czwartek, 8 września 2016


Pikle w zalewie miodowej



W tym roku zostałam obdarowana przez ciocię kilkoma wielkimi torbami ogórków, więc pozbierałam różne przepisy na weki z ogórków i wybrałam kilka pomysłów. Jednym z nich są ogórki w miodzie. Trochę poeksperymentowałam z proporcjami aż wyszły takie, jakie powinny być pikle - chrupiące i słodko - kwaśne. ;)

Składniki:
  • ogórki
  • chrzan
  • liście laurowe
  • ziarenka gorczycy białej
  • czosnek
  • koper (baldachy i łodyżki)
  • miód


Zalewa: 
  • 1 litr wody
  • 1 czubata łyżka soli
  • 4 czubate łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki octu 10 %

 Przygotowanie:

Ogórki obieramy i kroimy w podłużne plastry. Do wyparzonych słoików wkładamy po kawałku chrzanu, 2 ząbki czosnku, 2 - 3 liście laurowe, łyżeczce gorczycy i kawałku kopru. Do każdego słoika wkładamy plastry ogórków. Zalewę gotujemy w garnku i zalewamy nią ogórki. Do każdego słoika dajemy po 2 czubate łyżki miodu. Słoiki zakręcamy wyparzonymi i suchymi przykrywkami. Słoiki wstawiamy do dużego garnka i pasteryzujemy ok. 10 minut. Ogórki nadają się do spożycia po kilku tygodniach odstania.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz