poniedziałek, 15 sierpnia 2016


Danie chińskie - ryż smażony z jajkiem, chipsy z marchwi i pietruszki z tempurą



Jeśli lubicie dania chińskie koniecznie musicie przetestować ten przepis! ;)

Składniki (ok. 4 porcji):

  • 3 grube marchewki
  • 1 gruba pietruszka
  • 2 woreczki (2x100g) ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula dymka
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1/4 słodkiej papryki ramiro
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałeczek świeżego imbiru
  • skórka otarta z 1/3 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 jajka
  • mielony imbir
  • biały pieprz
  • pieprz cytrynowy
  • mielone żółte curry
  • mielone chilli (najlepiej z młynka)
  • 1 opakowanie krewetek tygrysich
  • 1 opakowanie surimi (paluszków krabowych)
  • 1  pierś z kurczaka
  • mąka kukurydziana
  • mąka pszenna lub ryżowa
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 125 g tempury (ja użyłam firmy "Vitasia")
  • 180 ml lodowatej wody mocno gazowanej
  • słodka papryka mielona
  • czosnek granulowany
  • sezam
  • sos słodko - pikantny chilli
  • ok. 2 l oleju do smażenia
Przygotowanie:
Chipsy z marchewki: Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w paski obieraczką do warzyw. Resztki, która została nie wyrzucamy, bo będzie nam ona potrzebna do ryżu. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy paseczki na kilka razy (trzeba uważać, żeby nie dać za dużo, bo wykipi). Smażymy aż warzywa przestaną "puszczać bąbelki", co będzie oznaczało, że odparowała z nich woda. Chipsy odławiamy i przekładamy je na ręcznik papierowy, posypujemy solą i mieszamy.
Ryż z jajkiem: Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy go. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dymkę, łyżeczkę posiekanego szczypioru i paprykę ramiro. Pozostałe końcówki z marchewki i pietruszki kroimy bardzo drobno i dodajemy na patelnię. Czosnek kroimy w piórka i dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy kolejną łyżkę szczypioru, troszkę utartego imbiru, tartą skórkę z cytryny i smażymy aż warzywa zmiękną. Dodajemy sok z cytryny i sos sojowy. Na patelnię przekładamy ryż i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy roztrzepane jajka z solą i pieprzem. Doprawiamy do smaku mielonym imbirem, białym pieprzem, pieprzem cytrynowym, szczyptą curry i mielonym chilli.
Tempura: Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na paseczki o grubości 1,5 - 2 cm. Krewetki myjemy i zostawiamy im ogonki. Surimi rozwijamy z folijek. W misce mieszamy mąkę kukurydzianą z mąką pszenną lub ryżową w stosunku 1:1 i dodajemy sól i pieprz. Do większej miski wsypujemy tempurę, dodajemy szczyptę soli, pieprz czarny mielony, dużo słodkiej papryki mielonej, tarte chilli, odrobinę czosnku granulowanego i odrobinę curry. Mieszankę zalewamy dobrze schłodzoną mocno gazowaną wodą mineralną (im chłodniejsza woda tym lepsza tempura) i mieszamy tak, żeby nie "pozabijać" bąbelków. Kurczaka, krewetki i surimi obtaczamy w mieszance mąk, maczamy w tempurze i smażymy na głębokim oleju o temperaturze 170 - 180 st. C. Dobrze usmażyć jeden kawałek kurczaka na spróbowanie czy nie potrzebujemy doprawić naszego ciasta. Kurczaka warto usmażyć jako pierwszego, żeby nie przesiąkł zapachem owoców morza. Danie podajemy z sosem słodko - pikantnym chilli i dekorujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz