Banoffee pie
Banoffee pie jest mega słodkim i pysznym ciachem bez pieczenia. Jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. ;)
Składniki (na tortownicę lub ok. 6 - 7 ramekinów):
- 200 g herbatników maślanych lub ciastek owsianych
- 100 g masła
- 700 ml śmietanki 30%
- 2 opakowania bitej śmietany Śnieżka
- 1 opakowanie śmietan - fixu
- 4 banany
- 2 puszki masy kajmakowej
- kawałek czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Ciastka rozdrabniamy w blenderze na sypki miał. Rozpuszczamy masło, dodajemy do ciastek i mieszamy. Tak przygotowanymi ciastkami wyklejamy spód tortownicy lub ramekinów. Ubijamy śmietankę z bitą śmietaną w proszku i śmietan-fixem. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. W garnku podgrzewamy masę kajmakową i wylewamy ją na spód z ciastek. Na kajmaku układamy pokrojone w plasterki banany i przykrywamy je bitą śmietaną. Na wierzch trzemy czekoladę. Najlepiej podawać schłodzone. ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz