niedziela, 14 sierpnia 2016


Banoffee pie



Banoffee pie jest mega słodkim i pysznym ciachem bez pieczenia. Jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. ;)

Składniki (na tortownicę lub ok. 6 - 7 ramekinów):
  • 200 g herbatników maślanych lub ciastek owsianych
  • 100 g masła
  • 700 ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania bitej śmietany Śnieżka
  • 1 opakowanie śmietan - fixu
  • 4 banany
  • 2 puszki masy kajmakowej
  • kawałek czekolady mlecznej
Przygotowanie:

Ciastka rozdrabniamy w blenderze na sypki miał. Rozpuszczamy masło, dodajemy do ciastek i mieszamy. Tak przygotowanymi ciastkami wyklejamy spód tortownicy lub ramekinów. Ubijamy śmietankę z bitą śmietaną w proszku i śmietan-fixem. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. W garnku podgrzewamy masę kajmakową i wylewamy ją na spód z ciastek. Na kajmaku układamy pokrojone w plasterki banany i przykrywamy je bitą śmietaną. Na wierzch trzemy czekoladę. Najlepiej podawać schłodzone. ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz