poniedziałek, 8 sierpnia 2016


Pizza z kurczakiem i kurkami





Teraz, kiedy sezon na kurki trwa, muszę koniecznie podzielić się przepisem na pizzę z kurkami! Jest rewelacyjna, bardzo puszysta i aromatyczna. Częstujcie się!

Składniki na ciasto:
  • 220 g wody w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli
Składniki na sos śmietanowo - koperkowy:
  • 2 czubate łyżki miękkiego masła
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta świeżo mielonej papryczki chilli
Dodatki:
  • 300 g tartego żółtego sera 
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 50 g tartego parmigiano reggiano
  • ok. 200 g świeżych kurek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/3 papryki ramiro
  • 6 - 7 pomidorków koktajlowych
  • 12 listków świeżej bazylii
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • przyprawy: bazylia, oregano, czosnek mielony, świeżo mielona papryczka chilli, przyprawa do kurczaka, curry, pieprz świeżo mielony
  • oliwa z oliwek/olej/olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, wkruszamy drożdże i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, żeby cukier i drożdże się rozpuściły (woda musi być letnia, nie może być gorąca). Zaczyn przelewamy do miski. Dodajemy mąkę, oliwę i sól i wyrabiamy ciasto aż stanie się elastyczne. Miskę natłuszczamy, przekładamy ciasto, przykrywamy je folią aluminiową i odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. My w tym czasie przygotowujemy sos i dodatki. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką. Dodajemy śmietankę, mleko i kostkę rosołową. Sos mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekany koperek i przyprawy do smaku. Sos nie może być za gęsty, bo w piekarniku jeszcze odparuje. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kurczaka doprawiamy przyprawą do kurczaka, curry i świeżo mielonym pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Mięso przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Na blaszce rozkładamy papier do wypieków i rozkładamy na nim wyrośnięte ciasto. Po cieście rozprowadzamy sos (pamiętając, żeby zostawić 1 cm brzegi). Na sos sypiemy wszystkie starte sery, układamy kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę, umyte kurki, piórka cebuli, posiekany szczypiorek i połowę posiekanych listków bazylii. Pomidorki kroimy na ćwiartki i rozkładamy je na pizzy. Całość posypujemy suszoną bazylią, oregano, świeżo mielonym chilli i świeżo mielonym czosnkiem. Pieczemy ok. 25 minut w 220 st. Pizzę posypujemy resztą posiekanej bazylii.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz