Gulasz wołowy
Rozgrzewający i sycący gulasz wołowy jest idealnym daniem, gdy pogoda nas nie rozpieszcza. Ja najczęściej podaję gulasz z kaszą gryczaną, ziemniakami lub świeżym chlebem żytnim. Spróbujcie koniecznie! :)
Składniki:
- 600 g łopatki wołowej
- 1 duża cebula
- 1 duża papryka
- 40 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych bez skórki z czosnkiem
- 3 liście laurowe
- 3 - 4 ziela angielskie
- 1/2 szklanki wody
- olej do smażenia
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 płaska łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso myjemy i kroimy w kostkę 2x2 cm. W garnku rozgrzewamy olej i gdy jest gorący, wrzucamy na niego mięso i smażymy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, dodajemy do mięsa i smażymy razem aż papryka zmięknie. Dodajemy wino i mieszamy aż alkohol odparuje. Dodajemy pomidory z puszki, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i wszystkie przyprawy poza solą. Do garnka dolewamy wody, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 2 - 3 godziny. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz