środa, 10 sierpnia 2016








Gulasz wołowy




Rozgrzewający i sycący gulasz wołowy jest idealnym daniem, gdy pogoda nas nie rozpieszcza. Ja najczęściej podaję gulasz z kaszą gryczaną, ziemniakami lub świeżym chlebem żytnim. Spróbujcie koniecznie! :)

Składniki:
  • 600 g łopatki wołowej
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka
  • 40 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych bez skórki z czosnkiem
  • 3 liście laurowe
  • 3 - 4 ziela angielskie
  • 1/2 szklanki wody
  • olej do smażenia
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Mięso myjemy i kroimy w kostkę 2x2 cm. W garnku rozgrzewamy olej i gdy jest gorący, wrzucamy na niego mięso i smażymy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, dodajemy do mięsa i smażymy razem aż papryka zmięknie. Dodajemy wino i mieszamy aż alkohol odparuje. Dodajemy pomidory z puszki, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i wszystkie przyprawy poza solą. Do garnka dolewamy wody, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 2 - 3 godziny. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz