Racuchy żytnie z płatkami owsianymi
Jeśli chodzą za Wami racuchy, a jesteście na diecie i nie chcecie porywać się na pszenne racuszki smażone na oleju, zapraszam po przepis na racuchy żytnie z płatkami owsianymi! ;)
Składniki (ok. 8 - 10 szt.):
Zaczyn:
- 15 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki pełnoziarnistej mąki żytniej
- 1 szklanka letniego mleka 2%
- 2 płaskie łyżki płatków owsianych
Ciasto:
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki żytniej
- 1 - 2 łyżki brązowego cukru
- 4 kropelki aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- olej kokosowy do smażenia
- jogurt naturalny
- owoce
Przygotowanie:
Przygotowujemy zaczyn w misce - drożdże rozcieramy z cukrem aż staną się płynne. Dodajemy mąkę, mleko, płatki owsiane i całość mieszamy. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Dodajemy mąkę, cukier i aromat. Ciasto mieszamy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Nakładamy łyżką placuszki (1 łyżka = 1 placuszek). Placki możemy odsączyć na ręczniku papierowym. Podajemy z jogurtem i owocami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz