czwartek, 11 sierpnia 2016


Racuchy żytnie z płatkami owsianymi




Jeśli chodzą za Wami racuchy, a jesteście na diecie i nie chcecie porywać się na pszenne racuszki smażone na oleju, zapraszam po przepis na racuchy żytnie z płatkami owsianymi! ;)

Składniki (ok. 8 - 10 szt.):

Zaczyn:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 1 szklanka letniego mleka 2%
  •  2 płaskie łyżki płatków owsianych

Ciasto:

  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 1 - 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 kropelki aromatu waniliowego
Dodatkowo:
  • olej kokosowy do smażenia
  • jogurt naturalny
  • owoce
Przygotowanie:

Przygotowujemy zaczyn w misce - drożdże rozcieramy z cukrem aż staną się płynne. Dodajemy mąkę, mleko, płatki owsiane i całość mieszamy. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Dodajemy mąkę, cukier i aromat. Ciasto mieszamy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Nakładamy łyżką placuszki (1 łyżka = 1 placuszek). Placki możemy odsączyć na ręczniku papierowym. Podajemy z jogurtem i owocami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz