poniedziałek, 8 sierpnia 2016


Jabłecznik z bezą i kruszonką




Mam łatwy przepis dla osób, które lubią jabłeczniki! :D

Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 2,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 8 jajek
  • 400 g (2 kostki) masła 82% w temperaturze pokojowej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao deserowego
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówek)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • cukier i cynamon do jabłek
Przygotowanie:
 Do miski wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Oddzielamy białka od żółtek i żółtka dodajemy do mąki, a białka przekładamy do osobnej miski. Zagniatamy ciasto energicznie aż do połączenia się składników i dzielimy je na 4 części. Dno blaszki (ok. 30 x 25 cm) wyklejamy 2 porcjami ciasta, nakłuwamy je widelcem i podpiekamy ok. 10 minut w 180 st. C. Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy je do garnka, podlewamy odrobiną wody, dodajemy cynamon i łyżkę cukru i gotujemy aż jabłka zmiękną. Jeśli trzeba, odparowujemy sok i dodajemy galaretkę (sam proszek). Doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem (ilość zależy od rodzaju jabłek i tego jak bardzo słodkie i cynamonowe ciasta lubimy). Jabłka wykładamy na podpieczony spód. 1/4 ciasta zagniatamy z kakao aż ciasto stanie się idealnie ciemne. Rwiemy palcami kawałki ciasta i układamy je na jabłkach. Białka ubijamy z cukrem aż powstanie lepka, ale w miarę płynna masa (nie ubijamy na sztywno :P ) i wylewamy na ciasto tak, żeby przykryć ciemną kruszonkę. Po wierzchu rozsypujemy kruszonkę zrobioną z pozostałej 1/4 jasnego ciasta (rwiemy palcami). Pieczemy ok. 45 minut w 180 st. C. 


*) Gdyby białka z cukrem były zbyt rzadkie i kruszonka nam "nurkowała" to najpierw można podpiec 10 - 15 minut bez kruszonki i po tym czasie dopiero posypać ciasto na wierzch bezy.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz