Ogórki w zalewie miodowej z chilli
Następne ogórkowe weki - ogórki w zalewie miodowej z chilli. ;)
Składniki:
- ogórki
- chrzan
- czosnek
- koper (baldachy i łodyżki)
- ziarenka gorczycy białej
- liście laurowe
- miód
- chilli
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 czubata łyżka soli kamiennej
- 4 czubate łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki octu 10%
Przygotowanie:
Do wyparzonych słoików wkładamy po kawałku chrzanu, 2 ząbki czosnku, kawałku kopru, 0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy i 2 liście laurowe. Ogórki myjemy i wkładamy ciasno do słoików. W garnku gotujemy zalewę i zalewamy nią ogórki. Do każdego słoika wkładamy po 2 czubate łyżki miodu i wsypujemy po 1 płaskiej łyżeczce chilli. Słoiki zakręcamy wyparzonymi, suchymi przykrywkami i wkładamy do dużego garnka. Pasteryzujemy ok. 10 minut. Ogórki nadają się do spożycia po kilku tygodniach odstania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz