czwartek, 8 września 2016


Ogórki w zalewie miodowej z chilli



Następne ogórkowe weki - ogórki w zalewie miodowej z chilli. ;)

Składniki:
  • ogórki
  • chrzan
  • czosnek
  • koper (baldachy i łodyżki)
  • ziarenka gorczycy białej
  • liście laurowe
  • miód
  • chilli
Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 czubata łyżka soli kamiennej
  • 4 czubate łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
Przygotowanie:

Do wyparzonych słoików wkładamy po kawałku chrzanu, 2 ząbki czosnku, kawałku kopru, 0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy i 2 liście laurowe. Ogórki myjemy i wkładamy ciasno do słoików. W garnku gotujemy zalewę i zalewamy nią ogórki. Do każdego słoika wkładamy po 2 czubate łyżki miodu i wsypujemy po 1 płaskiej łyżeczce chilli. Słoiki zakręcamy wyparzonymi, suchymi przykrywkami i wkładamy do dużego garnka. Pasteryzujemy ok. 10 minut. Ogórki nadają się do spożycia po kilku tygodniach odstania.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz