niedziela, 18 września 2016


Placuszki z jabłkiem i twarogiem



Placuszki z jabłkiem i twarogiem to doskonałe śniadanie nie tylko dla najmłodszych. ;)

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 kostka twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 średnie jabłka
  • sól
  • cukier
  • cynamon
Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy do niej mleko, dodajemy jajko, olej, szczyptę soli, łyżkę cukru, proszek do pieczenia, łyżeczkę cynamonu, cukier waniliowy i mieszamy. Powoli wlewamy wodę gazowaną i mieszamy energicznie do połączenia składników. Do ciasta wkruszamy twaróg. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masy. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni (na oleju lub nie - jak wolicie). Pierwszy placek warto usmażyć na spróbowanie czy ciasto jest wystarczająco słodkie.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz