Placuszki z jabłkiem i twarogiem
Placuszki z jabłkiem i twarogiem to doskonałe śniadanie nie tylko dla najmłodszych. ;)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 kostka twarogu półtłustego lub tłustego
- 2 średnie jabłka
- sól
- cukier
- cynamon
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy do niej mleko, dodajemy jajko, olej, szczyptę soli, łyżkę cukru, proszek do pieczenia, łyżeczkę cynamonu, cukier waniliowy i mieszamy. Powoli wlewamy wodę gazowaną i mieszamy energicznie do połączenia składników. Do ciasta wkruszamy twaróg. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masy. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni (na oleju lub nie - jak wolicie). Pierwszy placek warto usmażyć na spróbowanie czy ciasto jest wystarczająco słodkie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz