piątek, 27 lutego 2015



Ciasto marchewkowo - bananowe z migdałami 



Pod choinkę dostałam książkę z przepisami na ciasta i desery. Postanowiłam wypróbować niektóre przepisy. Pierwszym ciastem, które przetestowałam było ciasto marchewkowo - bananowe z migdałami. Ma dość nietypową konsystencję - trochę lepkie ciasto z chrupiącymi kawałkami migdałów. Ciekawe doświadczenie. ;)

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 banany
  • 15 dag osączonej startej marchewki
  • 5 łyżek posiekanych migdałów (ja dałam lekko posiekane płatki migdałów)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • mąka do wysypania formy
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 białka
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Posiekane migdały mieszamy z rozdrobnionymi bananami, dodajemy cukier, sól i jajka, całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę łączymy z mąką z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej i stannie ucieramy składniki. Na końcu ciasto delikatnie mieszamy ze startą marchewką. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy lukier. Cukier puder przesiewamy i miksujemy kilka minut z białkami. Dodajemy sok z cytryny, nie przerywając ucierania. Ciasto smarujemy lukrem i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz