Ciasto marchewkowo - bananowe z migdałami
Pod choinkę dostałam książkę z przepisami na ciasta i desery. Postanowiłam wypróbować niektóre przepisy. Pierwszym ciastem, które przetestowałam było ciasto marchewkowo - bananowe z migdałami. Ma dość nietypową konsystencję - trochę lepkie ciasto z chrupiącymi kawałkami migdałów. Ciekawe doświadczenie. ;)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 banany
- 15 dag osączonej startej marchewki
- 5 łyżek posiekanych migdałów (ja dałam lekko posiekane płatki migdałów)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania formy
- mąka do wysypania formy
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 białka
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Posiekane migdały mieszamy z rozdrobnionymi bananami, dodajemy cukier, sól i jajka, całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę łączymy z mąką z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej i stannie ucieramy składniki. Na końcu ciasto delikatnie mieszamy ze startą marchewką. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy lukier. Cukier puder przesiewamy i miksujemy kilka minut z białkami. Dodajemy sok z cytryny, nie przerywając ucierania. Ciasto smarujemy lukrem i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Przygotowujemy lukier. Cukier puder przesiewamy i miksujemy kilka minut z białkami. Dodajemy sok z cytryny, nie przerywając ucierania. Ciasto smarujemy lukrem i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz