sobota, 21 lutego 2015


Kurczak w kokosowym curry



Szybkie i proste danie, które można zaserwować zarówno na leniwy niedzielny obiad, jak i w ciągu zabieganego tygodnia. Mimo, że nie jestem wielką fanką kokosa - w tym połączeniu bardzo mi smakuje. :)

Składniki (obiad dla 4 osób):
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża marchew (lub 2 średnie)
  • 1 cebula
  • 1/3 papryki skłodkiej
  • 1 szklanka bulionu (rosół albo bulion z kostki rosołowej drobiowej)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 worki ryżu jaśminowego
  • 1 pęczek szczypioru
  • przyprawy: żółte curry, przyprawa do kurczaka, kurkuma, sól, pieprz
  • olej do smażenia kurczaka
  • masło klarowane/olej do smażenia warzyw

    *) opcjonalnie: 1 czubata łyżka mąki (jak ktoś woli jeszcze gęstszy sos)

Przygotowanie:

Gotujemy ryż w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy lekko przyprawą do kurczaka i curry i smażymy na małej niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu przekładamy  na ręcznik papierowy, żeby odsączyć kurczaka z tłuszczu. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W garnku rozpuszczamy 1 - 2 łyżki masła klarowanego i smażymy cebulę do zeszklenia. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Smażymy z cebulą. Paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw i smażymy  jeszcze przez chwilę. Do warzyw dodajemy bulion i gotujemy pod przykryciem aż marchewka zmięknie. Dodajemy kurczaka i mleczko kokosowe i dalej gotujemy. Do sosu dodajemy żółtego curry (ok. 2 łyżeczek), szczyptę kurkumy, soli i pieprzu do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
*) Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty - do miseczki wsypujemy łyżkę mąki i dodajemy trochę sosu, cały czas energicznie mieszając. Dodajemy kolejną porcję sosu, dalej mieszamy. Czynność powtarzamy aż uzyskany płynną konsystencję. Masę wlewamy do sosu, energicznie mieszając, żeby nie powstału grudki. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Jeśli zajdzie taka potrzeba, doprawiamy curry, solą i pieprzem.
Ryż przekładamy do filiżanek i z nich wykładamy go na talerze (dzięki olejowi jest to łatwiejsze ;)). Nakładamy mięso z sosem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz