Ziemniak zapiekany pod serem z kurczakiem w sosie chrzanowym
Składniki (obiad dla 4 osób):
- 4 duże ziemniaki
- 4 plastry sera żółtego
- kilka plasterków masła 82%
- podwójna pierś z kurczaka
- 4 łyżki masła klarowanego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- ok. 80 - 100g chrzanu tartego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, żółte curry, czosnek granulowany, przyprawa do ziemniaków, przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy bardzo dokładnie. Wkładamy je do garnka z zimną i osoloną wodą. Gotujemy aż będą miękkie. Po ugotowaniu, ziemniaki osuszamy, nakrajamy górę i przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Delikatnie przesmarowujemy je masłem. Ser kroimy w paseczki i układamy na wierzchu ziemniaków. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków, papryką słodką i odrobiną czosnku granulowanego. Na każdego ziemniaka nakładamy mały plasterek masła. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 60 minut. Po tym czasie możemy zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze przez chwilę, żeby ser się zrumienił. W czasie, gdy ziemniaki się pieką, pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Do kurczaka dodajemy sos sojowy, trochę przyprawy do kurczaka, szczyptę słodkiej papryki i odrobinę curry. Mieszamy i pozostawiamy na 15 minut. W tym czasie możemy przygotować surówkę*. Kurczaka smażymy na 2 łyżkach oleju. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć go z tłuszczu. W garnku rozpuszczamy masło klarowane. Do masła dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie zasmażka. Do zasmażki wlewamyciepłe mleko i bulion, cały czas mieszając. W razie, gdyby powstały grudki, sos można zmiksować blenderem. Do sosu dodajemy chrzan (ja dałam około pół słoiczka 180g) - tu każdy może zdecydować czy mniej czy więcej, bo różne firmy - różna intensywność chrzanu. Dodać kurczaka i łyżkę posiekanej pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
*) Do tego dania zrobiłam dwie surówki:
1. Surówkę z kiszonej kapusty
Składniki:
Ziemniaki myjemy bardzo dokładnie. Wkładamy je do garnka z zimną i osoloną wodą. Gotujemy aż będą miękkie. Po ugotowaniu, ziemniaki osuszamy, nakrajamy górę i przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Delikatnie przesmarowujemy je masłem. Ser kroimy w paseczki i układamy na wierzchu ziemniaków. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków, papryką słodką i odrobiną czosnku granulowanego. Na każdego ziemniaka nakładamy mały plasterek masła. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 60 minut. Po tym czasie możemy zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze przez chwilę, żeby ser się zrumienił. W czasie, gdy ziemniaki się pieką, pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Do kurczaka dodajemy sos sojowy, trochę przyprawy do kurczaka, szczyptę słodkiej papryki i odrobinę curry. Mieszamy i pozostawiamy na 15 minut. W tym czasie możemy przygotować surówkę*. Kurczaka smażymy na 2 łyżkach oleju. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć go z tłuszczu. W garnku rozpuszczamy masło klarowane. Do masła dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie zasmażka. Do zasmażki wlewamyciepłe mleko i bulion, cały czas mieszając. W razie, gdyby powstały grudki, sos można zmiksować blenderem. Do sosu dodajemy chrzan (ja dałam około pół słoiczka 180g) - tu każdy może zdecydować czy mniej czy więcej, bo różne firmy - różna intensywność chrzanu. Dodać kurczaka i łyżkę posiekanej pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
*) Do tego dania zrobiłam dwie surówki:
1. Surówkę z kiszonej kapusty
Składniki:
- 1 woreczek kapusty kwaszonej (u mnie firmy "Dominik")
- 1 duże, słodkie jabłko
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju
- cukier do smaku
Przygotowanie:
Kapustę przepłukać i posiekać drobniej. Jabłko i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do kapusty. Dodać łyżkę oleju i cukier do smaku.
2. Kolorową sałatkę:
2. Kolorową sałatkę:
- 1/2 opakowania "Mix sałat"
- 1 pomidor
- 3 rzodkiewki
- 1/3 ogórka świeżego
- 1/3 papryki czerwonej
- mała cebula
- łyżka posiekanego kopru
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- dowolny dressing
Przygotowanie:
Sałaty przekładamy do miski, warzywa kroimy i dodajemy do sałat. Posypujemy koprem i szczypiorkiem. Całość można polać dowolnym dressingiem.
Smacznego!
Sałaty przekładamy do miski, warzywa kroimy i dodajemy do sałat. Posypujemy koprem i szczypiorkiem. Całość można polać dowolnym dressingiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz