piątek, 20 lutego 2015


Ziemniak zapiekany pod serem z kurczakiem w sosie chrzanowym




Pewnie każdy z Was miewa czasem ochotę na jakiś konkretny smak. Za mną wczoraj "chodził" chrzan. Postanowiłam więc zrobić obiad, w którym pojawi się chrzanowa nuta. Na zdjęciu można zobaczyć efekt. :)


Składniki (obiad dla 4 osób):
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 plastry sera żółtego
  •  kilka plasterków masła 82%
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • ok. 80 - 100g chrzanu tartego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, żółte curry, czosnek granulowany, przyprawa do ziemniaków, przyprawa do kurczaka 
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy bardzo dokładnie. Wkładamy je do garnka z zimną i osoloną wodą. Gotujemy aż będą miękkie. Po ugotowaniu, ziemniaki osuszamy, nakrajamy górę i przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Delikatnie przesmarowujemy je masłem. Ser kroimy w paseczki i układamy na wierzchu ziemniaków. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków, papryką słodką i odrobiną czosnku granulowanego. Na każdego ziemniaka nakładamy mały plasterek masła. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 60 minut. Po tym czasie możemy zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze przez chwilę, żeby ser się zrumienił. W czasie, gdy ziemniaki się pieką, pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Do kurczaka dodajemy sos sojowy, trochę przyprawy do kurczaka, szczyptę słodkiej papryki i odrobinę curry. Mieszamy i pozostawiamy na 15 minut. W tym czasie możemy przygotować surówkę*. Kurczaka smażymy na 2 łyżkach oleju. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć go z tłuszczu. W garnku rozpuszczamy masło klarowane. Do masła dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie zasmażka. Do zasmażki wlewamyciepłe mleko i bulion, cały czas mieszając. W razie, gdyby powstały grudki, sos można zmiksować blenderem. Do sosu dodajemy chrzan (ja dałam około pół słoiczka 180g) - tu każdy może zdecydować czy mniej czy więcej, bo różne firmy - różna intensywność chrzanu. Dodać kurczaka i łyżkę posiekanej pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

*) Do tego dania zrobiłam dwie surówki:

1. Surówkę z kiszonej kapusty

Składniki:
  • 1 woreczek kapusty kwaszonej (u mnie firmy "Dominik")
  • 1 duże, słodkie jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju
  • cukier do smaku
Przygotowanie:

Kapustę przepłukać i posiekać drobniej. Jabłko i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do kapusty. Dodać łyżkę oleju i cukier do smaku.

2. Kolorową sałatkę:
  • 1/2 opakowania "Mix sałat"
  • 1 pomidor
  • 3 rzodkiewki
  • 1/3 ogórka świeżego
  • 1/3 papryki czerwonej
  • mała cebula
  • łyżka posiekanego kopru
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • dowolny dressing 
Przygotowanie:

Sałaty przekładamy do miski, warzywa kroimy i dodajemy do sałat. Posypujemy koprem i szczypiorkiem. Całość można polać dowolnym dressingiem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz