Tarta z budyniem i jabłkami
Jednym z moich ulubionych ciast jest tarta z budyniem i jabłkami. Prosta w wykonaniu i prezentująca się całkiem nieźle. ;) Polecam każdemu, kto sądzi. że ma "dwie lewe ręce" do pieczenia. :)
Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 125g "Kasi" z masłem
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szczypta soli
Składniki na budyń:
- 2 i 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 1/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła 82%
Dekoracja:
- 3 - 4 średnie jabłka
- cynamon do oprószenia
- masło do wysmarowania formy
- owoce do dekoracji*
*) opcjonalnie (ja używałam: malin, borówek amerykańskich, granatowych winogron Alwood i porzeczek - lekko kwaśne owoce przełamują słodycz budyniu)
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki (tak jak na zdjęciu). Pozbywamy się gniazd nasiennych. (Pozostałe owoce myjemy i osuszamy.) Jajko ucieramy z cukrem i solą aż masa stanie się jasna i puszysta. W drugiej misce do mąki dodajemy proszek do pieczenia i "Kasię" i rozcieramy. Dodajemy masę jajeczną i zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Masło do wysmarowania formy podgrzewamy i przy pomocy pędzelka delikatnie rozprowadzamy je wewnątrz formy. Formę wyklejamy ciastem. Na cieście robimy nakłucia widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w 200 st. C. W tym czasie przygotowujemy budyń. Dno rondelka podlewamy leciutko wodą, żeby mleko nie przywierało w czasie gotowania. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka i gotujemy. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Pozostałe pół szklanki mleka miksujemy z mąkami. Masę dodajemy do gotującego się mleka, cały czas mieszając, żeby nie przywarło. Jak budyń zgęstnieje, odstawiamy na bok, dodajemy łyżkę masła i ponownie mieszamy. Masę przekładamy na upieczony spód. Na wierzch układamy jabłka (od zewnątrz do wewnątrz ciasta). Jabłka oprószamy cynamonem. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut w 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika, możemy ciasto udekorować pozostałymi owocami.
Smacznego! :)
Smacznego! :)
wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
Usuń