piątek, 20 lutego 2015


Tarta z budyniem i jabłkami






Jednym z moich ulubionych ciast jest tarta z budyniem i jabłkami. Prosta w wykonaniu i prezentująca się całkiem nieźle. ;) Polecam każdemu, kto sądzi. że ma "dwie lewe ręce" do pieczenia. :)

Składniki na ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 125g "Kasi" z masłem
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szczypta soli

Składniki na budyń:
  • 2 i 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła 82%

Dekoracja:
  •  3 - 4 średnie jabłka
  • cynamon do oprószenia
  • masło do wysmarowania formy
  • owoce do dekoracji*

    *) opcjonalnie (ja używałam: malin, borówek amerykańskich, granatowych winogron Alwood i porzeczek - lekko kwaśne owoce przełamują słodycz budyniu)
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki (tak jak na zdjęciu). Pozbywamy się gniazd nasiennych. (Pozostałe owoce myjemy i osuszamy.) Jajko ucieramy z cukrem i solą aż masa stanie się jasna i puszysta. W drugiej misce do mąki dodajemy proszek do pieczenia i "Kasię" i rozcieramy. Dodajemy masę jajeczną i zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Masło do wysmarowania formy podgrzewamy i przy pomocy pędzelka delikatnie rozprowadzamy je wewnątrz formy. Formę wyklejamy ciastem. Na cieście robimy nakłucia widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w 200 st. C. W tym czasie przygotowujemy budyń. Dno rondelka podlewamy leciutko wodą, żeby mleko nie przywierało w czasie gotowania. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka i gotujemy. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Pozostałe pół szklanki mleka miksujemy z mąkami. Masę dodajemy do gotującego się mleka, cały czas mieszając, żeby nie przywarło. Jak budyń zgęstnieje, odstawiamy na bok, dodajemy łyżkę masła i ponownie mieszamy. Masę przekładamy na upieczony spód. Na wierzch układamy jabłka (od zewnątrz do wewnątrz ciasta). Jabłka oprószamy cynamonem. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut w 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika, możemy ciasto udekorować pozostałymi owocami.

Smacznego! :)


2 komentarze: